Macka och smörgås – konstiga ord

I avsnittet om Mallorcas bröd och mackor (se nedan) språkspanade vi om slangordet macka. Hur kan det ha bildats av smörgås – det känns ju väldigt långsökt. Det finns inga tvärsäkra svar, men två tänkbara ursprung verkar vara rådande. Det ena är att ordet skulle...

Recept på mallorkinsk mandelkaka, Gató de Almendra

Detta är ett superenkelt recept på mandelkaka där 20 minuters jobb och 30 minuter i ugnen resulterar i en fantastiskt god kaka. Ät den som den är eller tillsammans med en kula mandel- eller vaniljglass. På saluhallen i Palma kan du köpa riven mandel just för att baka...

Mallorcas ortsnamn och artiklar

I avsnittet med Felix Herngren (se nedan) språkspanade vi om Mallorcas ortsnamn, bland annat ordet Can i Can Pastilla, Can Picafort, m.fl. Helena konstaterade att mallorkinskan inte är ett dokumenterat språk på så sätt att det inte finns någon gemensam grammatika...

Mallorcas bästa restauranger 2023/2024

Uppskattar du restauranger med spännande menyer, bra musik och innovativ matlagning? Eller föredrar du mysig stämning, vita dukar och klassiska maträtter? På Mallorca finns ett utbud av stjärnkrogar som bör tillgodose även den mest kräsne.  Här följer en...

Mallorcapoddens glögg- och glubbelrecept

I säsongens sista avsnitt delade vi traditionsenligt ut varsin julklapp till dig som lyssnar. Catharina delade välvilligt med sig av sitt supergoda glubbel (glögg+bubbel) och Helena tipsade om ett snabbt och enkelt sätt att göra glögg om man är i Spanien och inte kan...

Albergines farcides – Fyllda auberginer

I avsnittet om sobrasada fick ni lyssnare ett recept på Albergines farcides (fyllda auberginer) från vår sponsor Vacation in a box. Receptet är för 2 personer och tillagningstiden är ca 75 minuter. DU BEHÖVER: 1 stor aubergine 2 tomater (ca 300 g) 50 g riven mild ost...