I avsnittet Adventsstämning i Palma pratade vi om allt man kan göra i december i vår härliga stad. I det här blogginlägget har vi samlat alla mysiga julevenemang på Mallorca 2023.

Julen är en viktig högtid för spanjorerna men lite annorlunda jämfört med Sverige. Här är det de tre vise männen som kommer med gåvorna till barnen i början av januari. Själva julafton tillbringar spanjorerna på ett ganska avslappnat och familjärt sätt, medan det på ”Reyes Magos” (trettondagsafton) firas rejält med parader på stan och presenter.

Julbelysning, ett viktigt julevenemang

Mallorcas julbelysning är kanske det viktigaste julevenemanget. Den tändes torsdagen den 23 november klockan 20:00. Det stora spektaklet var på Plaza de la Reina. Det är även populärt att stå på Plaza Cort, Plaza Mayor och Paseo Born när de tänder belysningen. Tändningen signalerar verkligen starten på julhelgen.

Missa inte den stora granen längst ner på Antonio Maura. Granen är 23 meter hög, och har en invändig passage på cirka tre kvadratmeter. Missa heller inte den 9 meter höga julgranskulan på Paseo de Sagrera. En stjärna i jätteformat hittar du på Porta de Santa Catalina.

Julmarknader

Öppnandet av marknaderna i Palma sammanfaller med julbelysningen och andra julevenemang. Platserna i Palma är Plaza Mayor, Plaza Mercat, La Rambla och Parc de ses Estacions .

Tänk på att det kan vara riktigt mycket folk påmarknaderna fredagar och lördagar på eftermiddagen och kvällen.

 • Plaza Mayor – Det bästa stället för figurer till krubban. Det är en gammal tradition att ha sin egen julkrubba med föremål som man lämnar vidare genom generationer.
 • Plaza Mercat och La Rambla – mest lokalt tillverkade produkter och hantverk.
 • Parc de ses Estacions – matstånd och tivoli.
 • Puerto Portals – Mer än fyrtio träbås dekorerade med ljus- och grangirlanger erbjuder båda mat, dryck och julsaker. Marknaden är laddad med aktiviteter för hela familjen, inklusive skridskobana! 14/12-6/1.
 • I Pueblo Español kan man få en riktigt go’ julkänsla. Här finns musiken, maten, drycken, julpyntet, presenterna och stämningen. Inträde €10 inkluderar glüwein eller varmchoklad. Öppet 1-10/12 kl.13-23, 11-14/12 kl.17-22:30 samt 15-17/12 kl.13-23.
 • I Alaró blir det julmarknad den 9-10/12.
 • Port Adriano har julmarknad 22/12-8/1.
 • Santa Ponsas julmarknad har öppet 26/11-19/12 mån-fre kl.17-22 och lör-sön 10-22.
 • Andratx  2/12 kl.10-19.
 • Binissalem 2/12 kl.10-19 och den 3/12 kl.10-15
 • Campos 2/12 kl.10:30-19:30
 • Esporles 2-3/12 kl.10:30 -18.
 • Campanet 3/12 kl.10-18. Julbelysning i byn slås på kl.18.
 • Sa Bobla 8/12 kl.11-21.
 • Puerto Alcudia 8-9/12 kl.17:30-22:30.
 • Alcudia 15-16/12 kl.11-22:30.
 • Santa Margalida 8-9/12.
 • Consell 16/12 kl.10-20.
 • Palma Nova 16-17/12 kl.10-19.
 • Många fler av öns byar har förstås egna julmarknader en dag, eller en helg i december. Detta är bara ett urval.

Julkrubbor eller ”belens” (Bethlehems)

En julkrubba är på Mallorca sedan en lång tid ett måste. Många institutioner, kyrkor och köpcentrum bygger julkrubbor som du kan besöka i december. Många familjer har också en egen mindre krubba hemma. Enligt tradition ska den nyfödde Jesus placeras i sin vagga och de tre vise männen på motsatt sida av födelsegrottan först på julafton efter midnattsmässan. När Tre kungars dag närmar sig kommer de närmare födelsegrottan.

Julkrubban har sitt ursprung i medeltiden, närmare bestämt 1223 då den helige Franciskus av Assisi satte upp en julkrubba för att fira Jesu Kristi födelse i en grotta i Italien. På kort tid blev traditionen populär. Med början på 1400-talet började seden med julkrubban bli mer spridd och blev kommersiell med företag som tillverkade julkrubbor i Paris. Det började hos kyrkan, togs upp av aristokratin och nådde slutligen folket. Till Spanien kom krubban i mitten av 1700-talet. Det fanns en tradition på 1700-talet i julkrubborna på Mallorca som nu nästan är bortglömd. Den bestod i att man gömde en munk i julkrubban, och alla som besökte julkrubban, särskilt barn, var tvungna att hitta den. Under de senaste åren har Association of Betlemistes de Mallorca försökt att återskapa denna tradition. Så i julkrubborna som vi tipsar om nedan, kan du försöka hitta munken. Och om du själv ska göra en julkrubba, glöm inte att sätta dit en munk. Läs också vårt inlägg om El caganer, figuren som sitter på huk med byxorna nere i krubban.

De offentliga julkrubborna är en stor del av julevenemangen och besökarna står i kö för att se dem. Här hittar du de största.

Bästa julkrubborna

 • Rådhuset på Plaza de Cort i Palma. Det är en ganska stor julkrubba som ses genom glas. Det är en magnifik krubba med en mängd figurer och detaljer, med staden, havet, bergen, fälten och Jesu julkrubba. Den har mer än 170 keramiska figurer tillverkade för hand och de är i olika storlekar för att ge ett fint djup. 24/11-6/1 mån-fre kl.9-20:30, lör-sön kl.10-20.
 • Bakom C&A, C/ de Sant Jaume 2. Hundratals pyttesmå detaljer att titta på hur länge som helst. Ligger på en liten gård bakom C&A och kan vara lite knepigt att hitta till om inte dörren är öppen.
 • El Corte Ingles – på fjärde våningen (Avenidas). Julkrubba gjord av Association of Nativity Scene Makers of the Balearic Islands. Traditionell julkrubba med många unika föremål: hus, hantverk, julkrubban och många julscener. Detta är en av de största krubborna på ön. 21/11-7/1 kl. 9:30-21:30
 • La Misericordia kulturcentrum, Carrer de la Misericòrdia, 2. En julkrubba som återskapar en mallorkinsk stad utsmyckad för att fira Jesu födelse och slå ett slag för gamla traditioner och seder på Mallorca. Rörliga figurer och många detaljer som blir fler och fler för varje år. 8/12-7/1 kl.10-14 och 16-20.
 • I La Sang-sjukhusets kyrka, Plaza de Hospital, Det är en av de äldsta julkrubborna i Spanien. Den har anor från 1480-talet och har lite större figurer än vanligt. Traditionen säger att 1536 drabbades ett fartyg från Italien av en kraftig storm som drog det till Mallorcas kust. Under stormen lovade kaptenen på fartyget att leverera en av figurerna från julkrubban han bar som last. Eftersom ljuset från det gamla klostret Nuestra Señora de Los Ángeles var det som ledde till skeppets räddning och munkarna var deras räddare, fick de till slut figurerna. Mån-fre kl.7:30-13 samt 16-19:30, lör kl. 7:30-13 och 17-19:30. Krubban har restaurerats de senaste fem åren och vi vågar inte lova att den är öppen i år eftersom olika källor ger olika uppgifter.
 • Hebreiska julkrubban i Sant Antonie kloster På mer än 16 meter finns en julkrubba i hebreisk stil i ett karakteristiskt mallorkinskt landskap. En mycket besökt julkrubba på grund av dess storlek och läge på shoppinggatan C/ San Miguel. 9/12-7/1 mån-fre kl.10-17, lör-sön kl.10-14. Entré €4:50.
 • Belén del Mercado de Santa Catalina, Plaça Navegació, s/n de Palma. 25/12-6/1 mån-fre kl.8-15.
 • Belén del Consell de Mallorca. Palau del Consell, Carrer de Palau Reial, 2/12-6/1 mån-sön kl.9-20.
 • Många banker, kulturcentrum, kloster och större butiker har sin egen krubba. Självklart finns det fantastiska julkrubbor i många andra städer och byar på ön.

Massor att göra i jultider

Övriga julevenemang:

 • Julbasar i Svenska Kyrkan den 25-26/11 kl.13-20
 • Christmas Wonderland på Son Amar 1-22 december, fredag kl.17-21, lör-sön kl.15-21
 • Stor tomtedansfest på Paseo del Born mitt i Palma lördag den 2/12 kl.18. Klädsel:tomtedräkt!
 • 1:a advent i Svenska kyrkan söndagen den 3/12 börjar kl.17 med adventsfika och fortsätter kl.18 med adventsgudstjänst med sång och musik.
 • 10/12 kl.18 firas Lucia-gudstjänst i Svenska kyrkan tillsammans med Svenska skolan.
 • Svenska skolans luciatåg i katedralen den 13/12 kl.20. Portarna öppnar kl. 19.15
 • Jultåget i Palma går kl.17-21 var 25:e minut. Du bör ha ett barn med dig som alibi…. Det finns två turer att välja mellan. Den första går den 7, 15, 16, 22, 23, 29 och 30 december samt den 3 och 4 januari. Rutten går så här: Pl. de la Reina, Paseo del Born, Av. Jaime III, Paseo Mallorca, Via Portugal, Via Roma, La Rambla, C. Unió, Paseo del Borne and Plaza de la Reina.
 • Den andra tåg-turen går den 22, 23, 29 och 30 december samt 3 och 4 januari. Tåget kör: Plaza Abu Yahya, C/31 de Diciembre, Av. Comte de Sallent, C. General Riera, C. Joan Massanet i Moragues, C. Francesc Fiol i Joan, C. Poeta Guillem Colom, C. Arquitecte Bennàssar, C. Arxiduc Lluis Salvador, C. Rosselló i Caçador and Plaça Abuy Yahya.
 • På julafton kl.11 är det samling kring julkrubban i Svenska kyrkan. Det mumsas på julgröt och skinksmörgås och tomten kommer på besök.
 • Spring Sylvesterlopp
 • Sylvester-loppet Palma: 26/12 kl.11 Castillo Bellver. 5 eller 10 km.
 • Sylvester-loppet Calvia: 31/12 kl.17 på Magaluf friidrottsstadion, 6,7 km. Efter loppet bjuds det choklad med ensaïmadas. Specialpriser för de bästa kostymerna. ”Alla” har tomteluva!
 • Parad genom centrala Palma för att fira Los Reyes Magos den 5/1

Konserter och julevenemang

 • Den 29/11 kl.18 startar en musikalisk vandring från Sant Miquel-kyrkan till Plaza España och stationsparken.
 • Den 14/12 kl.20 framför Balearernas symfoniorkester en julkonsert på Teatre Principal.
 • Den 17/12 kl.19 återvänder Händels Messias till Palma Auditorium.
 • Den 20/12 och 21/12 kl.20 framför fyra olika körer julmusik på Teatre Principal.
 • Den 20/12 kl.18:30 bjuds på julkonsert på Teatre minicipal Xesc Forteza.
 • Den 22/12 kl.20 kan du njuta av det klassiska julstycket Händels Messias på Teatre Principal.
 • Den 23/12 kl.11 har katedralen en barnaktivitet med julsånger.
 • Den 2/1 kl.20 blir det Strauss nyhetskonsert på Palma Auditorium.

Sibyllans sång

Är typisk för den mallorkinska julmässan, som nu är en del av Unescos immateriella kulturarv. Cant de la Sibilla är ett liturgiskt drama, med en gregoriansk melodi, som var mycket populär under medeltiden i södra Europa och som traditionellt framförs på Misa de Gallo i Mallorcas kyrkor i sju århundraden. Sibyllan representeras av en karaktär som kan vara manlig eller kvinnlig och anspelar på den så kallade slutliga apokalyptiska domen, trots att ritualen har hedniska rötter.

Var kan man lyssna på sibyllans sång?

 • Katedralen i Palma den 24 december vid mässan som förrättas av biskopen av Mallorca för att höra den profetiska sången ”La la” tolkad kl. 23:00. Det går att följa live på IB3.
 • Vanligtvis kan man lyssna till sibyllans sång på Sanctuary of Lluc där sången sjungs av en medlem av den berömda Els Blauets-kören. Det brukar vara den 24:e klockan 18.00. I år hittar vi dock ingen information om detta.
 • Även i Santa Eulalia brukar sibyllans sång framföras men även här saknas information i år.

Julfika/mat

 • Köp julgodis hos nunnorna i Santa Clara kloster. Underbar handgjord choklad, nougat och kakor. Öppet 10-14 samt 16:15-17:30. Flera kloster säljer godis och kakor.
 • Drick varm choklad och doppa ensaimadas med goda vänner efter mässan på julafton.
 • Drick varm choklad och doppa churros precis när som helst!
 • Ät en kaka på trettondagsafton med en kung i. Den som får Kungen (eller mandeln) får en guldkrona på huvudet och kungastatus under festen.
 • Många restauranger har julmenyer den 24-25/12. Läs restaurangernas meny innan du bokar din plats och boka tidigt!

En perfekt vandring genom Palmas jul

Det här fina tipset hittade vi på en brittisk blogg.

Utgå från Parc de ses Estacions och gå via Plaza España mot Sa Porta Pintada, c/ San Miguel och gå genom Plaza Mayor där du kan ta en promenad genom de olika stånden. Från Plaza Major tar du dig till Plaza de Cort, där du kan besöka rådhusets julkrubba. För den som åker med barn har tidigare år det lilla jultåget som går genom några av Palmas gator gått härifrån. På Plaza de Cort hittar du brevlådan där de tre kungarna (vise männen) hämtar breven från barnen som ber om sina presenter. Den kommer att vara öppen fram till den 3 januari, då kungarna kommer med båt till Palmas hamn för att hämta breven. Härifrån går du ner till Plaza del Borne och Ramblan, för att njuta av julbelysningen där den är som vackrast. Längs La Rambla hittar du en julmarknad med olika hantverksstånd. På Vía Roma hittar du matstånd med ost, honung, lokala produkter, bakverk… Härifrån går du uppför c/ Oms för att komma tillbaka till Plaza de España.

Uppgifterna här är tagna från olika spanska, engelska och tyska hemsidor och bloggar. Vi hoppas att de stämmer och att du får god nytta av informationen.

Nyhetsbrevet

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev om du vill få en blänkare när vi publicerat ett nytt avsnitt av Mallorcapodden. Och det är klart att du vill!

Lyssna på avsnittet