Alla älskar väl julkrubbor, denna miniatyr av Jesu födelse i Betlehem för över 2000 år sedan. I de katolska länderna är krubborna särskilt älskade av både vuxna och barn. De finns inte bara i hemmen utan också i större varianter på offentliga platser i städer och byar. Här på Mallorca finns till och med en julkrubbeförening: Betlemistes de Mallorca.

Men skulle inte det här inlägget handla om Mick Jagger med rumpan bar? Jo, i Katalonien och på Balearerna kan den som har lite tålamod och nyfikenhet få syn på en liten figur i krubborna som gör något ovanlig. Medan de andra figurerna är saliga och väna så sitter han på huk med byxorna nere och gör sina behov! Ja det är sant och det är väldigt tydligt för nedanför hans rumpa ligger en liten hög av påtagligt bevis.

Han är ”el caganer”

Han kallas för El caganer och han är faktiskt inget nytt påfund. Han har funnits åtminstone sedan 1700-talet. Traditionellt har han alltid föreställt en katalansk bonde med en röd så kallad Barretina-hatt, men numera tillverkas caganerer med andra förebilder, bland annat Mick Jagger.

Alla tänkbara kändisar får alltså agera modell för el caganer. Det är fotbollsspelare, diktatorer, politiker, seriefigurer, skådespelare, kungar, drottningar, påvar, musiker, popstjärnor … ja alla tänkbara sitter på huk med byxorna nere och visar månljuset. Kolla in sajten Caganer.com och botanisera bland bajsande Super Mario, Erdogan, Madonna, Messi …

Men varför … ?

Man kan fundera över historien bakom den här knasiga traditionen, men det är inte konstigare än att de katalanska bönderna i samband med julen ville slå ett slag för rika skördar och välstånd det kommande året. Den bajsande bonden var en symbol för att ge gödning till jorden. Nu för tiden är det en sport att leta efter en noggrant gömd caganer i julkrubborna. Och om du vill köpa en egen skitgubbe kan du besöka julmarknaden på Plaza Mayor i Palma. Där finns minst ett 50-tal figurer i varje stånd.

Mallorcapoddens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev om du vill få en blänkare när vi publicerat ett nytt avsnitt av Mallorcapodden. Och det är klart att du vill!

Lyssna på avsnittet