I vårt senaste avsnitt pratade vi om miljoner saker man kan göra på Mallorca för att riktigt mysa in julen.

Julen är en viktig högtid för spanjorerna men lite annorlunda jämfört med Sverige. Här är det de tre vise männen som kommer med gåvorna till barnen i början av januari. Själva julafton tillbringas på ett ganska avslappnat och familjärt sätt, medan det på ”Reyes Magos” (trettondagsafton) firas rejält med parader. Och efter det ger man varandra presenter.

 Julbelysningen

Mallorcas julbelysning tänds lördagen den 19 november klockan 20:00, en vecka tidigare än vanligt.

Stora händelsen är på Plaza de la Reina och Plaza Cort. Det är även populärt att stå på Plaza Mayor och Paseo Born när belysningen tänds. Tändningen signalerar verkligen starten på julhelgen.

I år har Palma mer än 250 km girlanger och över 600 dekorationer (bollar, stjärnor…). 2022 har man bytt till LED-lampor som är tända till kl.22 måndag-fredag ​​och fram till midnatt på helgerna. Dessutom, den 24/12, 31/12, 5/1 och 12/1 fram till kl.06. Tack vare nedkortade tider och byte till snåla LED-lampor minskas elkostnaderna och vi kan njuta av stämningen även i år.

Julgran i Palma

Liksom tidigare år har kommunfullmäktige i Palma beslutat att sätta upp en enorm julgran som en del av julbelysningen i staden.

Granen är 23 meter hög, och har en invändig passage på cirka tre kvadratmeter. I år står den inte i Parc del Mar (som är under ombyggnad), utan i stället i Parc de les Estacions.

Den kompletteras i år med två nyheter, en stor stjärna 12 meter hög och ett jätteklot på 9 meter. Stjärnan placeras i Porta de Santa Catalina och klotet i Parc de Sa Feixina.

Lång tradition med belysning

Sju stora installationer och ljusshower genomförs fredag och lördag kväll för att ladda inför tändandet av julbelysningen. Temat 2022 är ”rörelse” som är symbolik för återhämtning och aktivering efter de senaste årens restriktioner. Syftet är att upptäcka ljus genom dans, musik, resor, natur, matematik, vetenskap och universum. ”Ignition 2022” handlar lika mycket om tradition som om kreativitet och innovation.

Traditionellt genomförs ljusceremonin tillsammans med en ideell organisation. Detta är ett sätt att lyfta fram organisationernas insats bakom det sociala arbetet. I år blir det föreningen Girasol som drar igång julkampanjen lördagen den 19:e på Plaza de la Reina kl. 20:00. Det är en organisation som arbetar med människor med psykisk ohälsa.

Föreställningarna

Universum: En lysande parad som förbinder Sa Feixina-parken och olika platser i Palmas centrum längs Avenida de Jaime III. På fredagen ​​blir det tre föreställningar kl. 18:10, 19:05 och 20:00 och på lördagen kl. 18:00, 18:40 och 19:20.

Photonex: Atmosfäriska laserprojektioner. De kommer att äga rum i trädgårdarna i l’Hort del Rei (den lilla Svansjön) och kommer att pågå i tio minuter. Det kommer att hållas kontinuerligt på fredagen ​​kl.18:00 till 21:00 och lördagen kl. 18:00 till 20:00.

Den hemliga magiska lådan: En show på fasaden av Rådhuset. En hemlig magisk låda får oss att upptäcka tre olika världar. Pågår i tio minuter och kommer att hållas kontinuerligt fredagen ​​från kl. 18:00 till 21:00 och lördagen från kl. 18:00 till 20:00.

Tidsresenären: Cirkusshow med jonglering, luftakrobatik och balansakter, kombinerat med audiovisuella projektioner och livemusik av Miss Loopita. Den är i Sa Feixina-parken och varar i trettio minuter. Det blir tre föreställningar på fredagen ​​kl. 18:30, 19:30 och 20:30 och två på lördagen kl. 18:30 och 19:30.

Flotados: Dans, cirkus och musik med en hängande flygel på 8 meters höjd. Det kommer att äga rum på Plaza de la Reina och kommer att pågå i 27 minuter. Det blir tre föreställningar på fredag ​​kl 18:00, 19:20 och 20:35 och två på lördag kl 18:00 och 19:30.

Landskapets geometri: En konstnärlig installation med projektioner på träd som förvandlar utrymmet. Det kommer att pågå i cirka tjugo minuter och kommer att erbjudas kontinuerligt. Fredagen ​​från kl. 18:00 till 21:00 och lördagen från kl. 18:00 till 20:00.

Pi: En tredimensionell projektion ovanpå en fast cirkulär skulptur, upphängd i luften. Besökarna kan påverka ljud och ljus med händernas och armarnas rörelse. Föreställningen pågår i cirka tio minuter kontinuerligt. Fredagen ​​från kl. 18:00 till 21:00 och lördagen från kl. 18:00 till 20:00.

Julmarknader

Öppnandet av marknaderna sammanfaller med julbelysningen. Platserna i Palma är Plaza Mayor, Plaza Mercat, La Rambla och Plaza España.Tänk på att det kan vara riktigt mycket folk på marknaderna fredagar och lördagar på eftermiddagen och kvällen.

 • Plaza Mayor – Det bästa stället för figurer till krubban. Det är en gammal tradition att ha sin egen julkrubba med föremål som förts vidare genom generationer.
 • Plaza Mercat och La Rambla – mest lokalt tillverkade produkter och hantverk.
 • Plaza España – matstånd och tivoli. I år hoppas man att Plaza España får tillbaka skridskobanan som inte haft öppet sedan 2019. Du kan hyra skridskor ganska billigt, men glöm inte att ta med handskar, annars får du inte åka.
 • Puerto Portals – 16/12-6/1. En mysig, lite mindre marknad.
 • Pueblo Español – fin julmarknad med musik, stånd, glühwein och konstsnö(!). Väldigt mysigt. Entrékostnad. Öppen 2-11/12 kl.12-23

Sist men inte minst: Julkrubborna

En julkrubba är på Mallorca sedan en lång tid ett måste. Många institutioner, kyrkor och köpcentrum bygger julkrubbor som kan besökas i december. Många familjer har också en egen mindre krubba hemma. Enligt tradition ska den nyfödde Jesus placeras i sin vagga och de tre vise männen på motsatt sida av födelsegrottan först på julafton efter midnattsmässan. När Tre kungars dag närmar sig kommer de närmare födelsegrottan.

Julkrubban har sitt ursprung i medeltiden, närmare bestämt 1223 då den helige Franciskus av Assisi satte upp en julkrubba för att fira Jesu Kristi födelse i en grotta i Italien. På kort tid blev traditionen populär. Med början på 1400-talet började seden med julkrubban spridas och blev kommersiell med företag som tillverkade julkrubbor i Paris. Det började hos kyrkan, togs upp av aristokratin och nådde slutligen folket. Till Spanien kom krubban i mitten av 1700-talet.

Det fanns en tradition på 1700-talet i julkrubborna på Mallorca som nu nästan är bortglömd. Den bestod i att man gömde en munk i julkrubban, och alla som besökte julkrubban, särskilt barn, var tvungna att hitta den. Under de senaste åren har Association of Betlemistes de Mallorca försökt återskapa denna tradition, så i julkrubborna som vi tipsar om att du besöker kan du försöka hitta den. Och om du själv ska göra en julkrubba, glöm inte att sätta dit en munk.

Men se upp för den bajsande mannen(!) som ibland placeras i julkrubban. Inte så vanligt på Mallorca men där emot i Katalonien. På katalan kallas han ”A Caganer”. En gång placerad i julkrubborna med en önskan om välstånd och rikedom (hur nu det hänger ihop?), nu är det en sport att leta efter en noggrant gömd Caganer i julkrubborna. Det finns faktiskt ett marknadsstånd på Plaza Mayor där man kan köpa kändiscaganerer till sin julkrubba! Du hittar både fotbollsspelare, politiker och popstjärnor sittandes på huk med byxorna nere.

 De offentliga julkrubborna är en stor del av julens festligheter och besökarna står i kö för att se dem. Här hittar du de största.

 • Rådhuset på Plaza de Cort i Palma. Det är en ganska stor julkrubba som ses genom glas. Det är en magnifik krubba med en mängd figurer och detaljer, med staden, havet, bergen, fälten och Jesu julkrubba. Den har mer än 170 keramiska figurer tillverkade för hand och de är i olika storlekar för att ge ett fint djup.
 • Bakom C&A, C/ de Sant Jaume. Hundratals pyttesmå detaljer att titta på hur länge som helst.
 • El Corte Ingles – på fjärde våningen
 • La Misericordia kulturcentrum, Plaza de Hospital. En julkrubba som återskapar en mallorkinsk stad utsmyckad för att fira Jesu födelse och slå ett slag för gamla traditioner och seder på Mallorca. Rörliga figurer och många detaljer.
 • I La Sang-sjukhusets kyrka, Plaza de Hospital, Det är en av de äldsta julkrubborna i Spanien.
 • Hebreiska julkrubban i Sant Antonie kloster. På mer än 16 meter finns en julkrubba i hebreisk stil i ett karakteristiskt mallorkinskt landskap. En mycket besökt julkrubba på grund av dess storlek och läge på shoppinggatan C/ San Miguel.

Många banker, kulturcentrum, kloster och större butiker har sin egen krubba. Självklart finns det fantastiska julkrubbor i många andra städer och byar på ön.

Läs gärna förra årets språkspaning om ordet julkrubba.

Att göra i december

 • Christmas Wonderland på Son Amar 3-18 december, torsdag-söndag kl.13:00 – 21:00.
 • Planetariet och det astronomiska observatoriet
 • Vintern är perfekt för att besöka planetariet och det astronomiska observatoriet i Costitx. Här ligger man bakom upptäckten av 59 asteroider. Planetariet anses vara en pionjär inom området rymdobservation. Gillar man stjärnor är detta definitivt en toppengrej.
 • Spring Sylvesterlopp
  • Sylvester-loppet Palma: 26/12 Castillo Bellver. 5 eller 10 km.
  • Sylvester-loppet Calvia: 31/12 kl.16 på Magaluf friidrottsstadion, 6,7 km. Efter loppet bjuds det choklad med ensaïmadas. Specialpriser för de bästa kostymerna. ”Alla” har tomteluva!
 • Svenska skolans luciatåg i katedralen den 13/12 kl.20. Portarna öppnar kl. 19.15
 • Julbasar i Svenska Kyrkan den 19-20/11 kl.13-20
 • 1:a advent i Svenska kyrkan söndagen den 27/12 kl.11 med adventsfika efteråt.

Konserter

Auditoriet:

 • Julkonsert 18/12 kl.12.30.
 • Julspecialen (humoristisk julshow) ”el Casta” på Auditorium är en klassiker på Mallorca vid jul. Från 25 december till 1 januari.

Teatre Principal

 • Christmas carols 14/12 kl.20
 • Julkonsert med en jättekör den 21 och 22 december.

Julcirkusen i Palma med Circo Alegría kommer att vara i Palma fram till den 10 januari med deras show Circo on Ice. Man kan köpa biljetter på deras hemsida.

Sången om Sybil

Är typisk för den mallorkinska julmässan, som nu är en del av Unescos immateriella kulturarv. Cant de la Sibilla är ett liturgiskt drama, med en gregoriansk melodi, som var mycket populär under medeltiden i södra Europa och som traditionellt framförs på Misa de Gallo i Mallorcas kyrkor i sju århundraden. Sibyllan representeras av en karaktär som kan vara manlig eller kvinnlig och anspelar på den så kallade slutliga apokalyptiska domen, trots att ritualen har hedniska rötter.

Var kan man lyssna på sibyllans sång?

 • Katedralen i Palma den 24 december vid mässan som förrättas av biskopen av Mallorca för att höra den profetiska sången ”La la” tolkad kl. 23:00. Det går att följa live på IB3.
 • Gå till Sanctuary of Lluc där sången sjungs av en medlem av den berömda Els Blauets-kören. Det kommer att vara den 24:e klockan 18.00. Det är en av de mest emblematiska på en plats med en mycket viktig religiös betydelse.
 • Gå till mässan klockan 19:00 i kyrkan Santa Eulalia den 26:e.

Julfika/mat

Köp julgodis hos nunnorna i Santa Clara kloster. Underbar handgjord choklad, nougat och kakor. Flera kloster säljer godis och kakor.

Drick varm choklad och doppa ensaimadas med goda vänner efter mässan på julafton.

Drick varm choklad och doppa churros precis när som helst! Lägg upp en bild på instagram och tagga oss (@mallorcapodden) så lovar vi att bli grymt avundsjuka.

Ät en kaka på trettondagsafton med en kung i. Den som får Kungen (eller mandeln) får en guldkrona på huvudet och kungastatus under festen.

Många restauranger har julmenyer den 24-25/12. Kolla restaurangernas meny innan du bokar din plats och boka tidigt!

En perfekt vandring genom Palmas jul

Det här fina tipset hittade vi på en brittisk blogg.

Utgå från Plaza España och gå mot Sa Porta Pintada, c/ San Miguel och gå genom Plaza Major där du kan ta en promenad genom de olika stånden. Från Plaza Major tar du dig till Plaza de Cort, där du kan besöka rådhusets julkrubba. För den som åker med barn har tidigare år det lilla jultåget som går genom några av Palmas gator gått härifrån. På Plaza de Cort hittar du brevlådan där de tre kungarna (vise männen) hämtar breven från barnen som ber om sina presenter. Den kommer att vara öppen fram till den 4 januari, då kungarna kommer med båt till Palmas hamn för att hämta breven.Härifrån går du ner till Plaza del Borne och Ramblan, för att njuta av julbelysningen där den är som vackrast.Längs La Rambla hittar du en julmarknad med olika hantverksstånd.På Vía Roma hittar du matstånd med ost, honung, lokala produkter och bakverk. Härifrån går du uppför c/ Oms för att komma tillbaka till Plaza de España.

Uppgifterna här är tagna från olika spanska, engelska och tyska hemsidor och bloggar. Vi hoppas att de stämmer och att du får god nytta av informationen.

Nyhetsbrevet

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev om du vill få en blänkare när vi publicerat ett nytt avsnitt av Mallorcapodden. Och det är klart att du vill!

Lyssna på avsnittet