Detta är ett superenkelt recept på mandelkaka där 20 minuters jobb och 30 minuter i ugnen resulterar i en fantastiskt god kaka. Ät den som den är eller tillsammans med en kula mandel- eller vaniljglass.
På saluhallen i Palma kan du köpa riven mandel just för att baka Gató de Almendra men i Sverige funkar det fint med mandelmjöl.
Du behöver:
- 6 ägg
- 200 g socker
- 200 g riven/mald mandel eller mandelmjöl
- Rivet skal av 1 citron (bara det yttersta gula)
- Sätt ugnen på 180 grader
- Smörj en rund form med löstagbar kant
- Separera äggvitan från äggulan och lägg i två olika vispskålar.
- Vispa äggulorna tillsammans med sockret tills du har en ljus fluffig smet.
- Tillsätt mandeln och rivet citronskal och blanda väl. Känner du dig lite crazy så passar det bra med en tsk kanel också.
- Vispa äggvitorna så hårt att du kan vända skålen upp och ner.
- Rör försiktigt ner äggvitan i smeten. Rör slickepotten i stora cirklar så att allt blandas utan att äggvitan blir vattning. Hellre för lite än för mycket.
- Baka i ugnen på 180 grader i 30 minuter. Känner du med en sticka så ska den vara torr.
- Innan servering pudrar du kakan med florsocker.