Detta är ett superenkelt recept på mandelkaka där 20 minuters jobb och 30 minuter i ugnen resulterar i en fantastiskt god kaka. Ät den som den är eller tillsammans med en kula mandel- eller vaniljglass.

På saluhallen i Palma kan du köpa riven mandel just för att baka Gató de Almendra men i Sverige funkar det fint med mandelmjöl.

Du behöver:

  • 6 ägg
  • 200 g socker
  • 200 g riven/mald mandel eller mandelmjöl
  • Rivet skal av 1 citron (bara det yttersta gula)
  1. Sätt ugnen på 180 grader
  2. Smörj en rund form med löstagbar kant
  3. Separera äggvitan från äggulan och lägg i två olika vispskålar.
  4. Vispa äggulorna tillsammans med sockret tills du har en ljus fluffig smet.
  5. Tillsätt mandeln och rivet citronskal och blanda väl. Känner du dig lite crazy så passar det bra med en tsk kanel också.
  6. Vispa äggvitorna så hårt att du kan vända skålen upp och ner.
  7. Rör försiktigt ner äggvitan i smeten. Rör slickepotten i stora cirklar så att allt blandas utan att äggvitan blir vattning. Hellre för lite än för mycket.
  8. Baka i ugnen på 180 grader i 30 minuter. Känner du med en sticka så ska den vara torr.
  9. Innan servering pudrar du kakan med florsocker.