Uppskattar du restauranger med spännande menyer, bra musik och innovativ matlagning? Eller föredrar du mysig stämning, vita dukar och klassiska maträtter? På Mallorca finns ett utbud av stjärnkrogar som bör tillgodose även den mest kräsne. 

Här följer en sammanfattning av de krogar som fått stjärnor och solar, våra egna tips samt de ställen som inte fått någon stjärna men ändå nämns i Guide Michelin. Delar av texten är lånad från Guide Michelin. 

Guía Repsol

I Spanien finns en respekterad restaurangguide som heter Guía Repsol. De delar ut 1-3 solar till Spaniens allra bästa restauranger. Flera är samma som de restauranger Guide Michelin uppskattar men här hittar man också några nyheter. Det är lite spännande att jämföra. Längre ner på sidan hittar du en förteckning över deras utdelade solar.

Guide Michelin

För 124 år sedan kom den första Guide Michelin ut på initiativ av däcktillverkaren Michelin och det fanns ett fiffigt syfte med restaurangguiden. Frankrikes då cirka tre tusen bilägare, varav nästan alla fanns i Paris, skulle ta ut bilen för att slita på däcken så att de behövde nya. Guiden gav man kostnadsfritt till alla som köpte en bil. Från början innehöll den också tips om tankställen samt instruktioner för att byta däck och glödlampor. Som en extra service listade guiden även platser där man kunde sova gott och få sig en bit mat.

 

Den moderna guiden

På 1930-talet utökade man guiden till det nuvarande systemet med stjärnor och gradering. 

Guide Michelin delar nu varje år ut stjärnor till de bästa restaurangerna runt om i hela världen. 

Det finns flera betygssystem. Det är bara maten i sig som får stjärnor. 1-3 stycken kan man bli belönad med. När det gäller andra aspekter som service, miljö och övergripande intryck, används symboler i form av 1-5 bestick.  

En stjärna i Guide Michelin betyder att det är en ”exceptionellt bra restaurang i sin kategori”. En restaurang med två stjärnor är enligt betygssättningen ”värd en omväg”, medan den restaurang som kan stoltsera med hela tre stjärnor är ”värd en resa i sig”. 

Maten bedöms efter fem olika kriterier: 1. Kvaliteten på råvarorna. 2. ”Hantverket” – det vill säga smaken och tillagandet. 3. ”Personligheten” – det vill säga hur väl kocken lyckas i att hitta ett eget uttryck. 4. Värde för pengarna. 5. Kvalitet över tid – det ska vara en lika fantastisk upplevelse oavsett när du besöker restaurangen. 

Guide Michelin-inspektörerna genomgår en noggrann grundutbildning vid restaurang- eller hotellskolor och har dessutom flera års erfarenhet inom branschen. Efter grundutbildningen genomgår de en sex månader lång internutbildning där de skapar en gemensam syn på hur mat bör bedömas och fastställer de kriterier som ska tillämpas. 

Vissa restauranger belönas med en ”Bib Gourmand” som indikerar att det är en bra restaurang som serverar bra mat till rimliga priser.  

 

Stjärnor på Mallorca

2023 belönades tio restauranger på Mallorca med en stjärna och en restaurang fick två stjärnor. 

Man kan se en tydlig trend: kockar från ön belönas lite extra. Det verkar vara svårt för utländska kockar att få stjärnor. 

Tänk på att alltid boka, gärna långt i förväg. De öppettider vi har skrivit kan ändras. Notera också att flera av restaurangerna har åldersgräns på 12 eller t o m 16 år. 

Här är restaurangerna på Mallorca som 2023/2024 kan stoltsera med stjärnor från Guide Michelin. 

 

** Voro, Canyamel

Voro betyder ”sluka” på latin. Restaurangen ligger i en separat byggnad som tillhör Cap Vermell Grand Hotel och fokuserar på att utforska det globala köket. I matsalarna med högt i tak, sprider kocken Álvaro Salazar sin kulinariska filosofi. Salazar är en kock vars ansträngningar kretsar kring en enda idé: att skapa mat utan begränsningar, med ett engagemang för miljön i Medelhavet. De två moderna och kreativa avsmakningsmenyerna (”Voro” och ”Devoro”) sticker ut för sitt fokus på detaljer och noggranna presentation och det faktum att varje rätt berättar en historia.  

Menyerna blandar säsongsbetonade rätter med några av Voros ikoniska signaturklassiker och är up

pdelade i sektioner som följer solens resa under dagen (Dawn, Zenith och Sunset). 

Menu Voro med 20 serveringar €190 och Menu Devoro med 25 serveringer €220. Öppet för middag tisdag-lördag, mars-oktober. 

 

* Andreu Gnestra, Llucmajor

Kocken Andreu Genestra har påbörjat ett nytt seriöst kulinariskt äventyr med restaurangen på det lyxiga och aristokratiska Hotel Zoëtry på Sa Torre-gården. Gården har både en egen väderkvarn och en egen kyrka. Målet är att skapa okomplicerad samtida matlagning i samklang med omgivningen men ändå med massor av kreativitet. Välj mellan tre omfattande menyer (varav en är vegetarisk) baserade på ett ”medelhavskoncept”. Det finns också möjlighet att beställa två eller tre alternativ à la carte från dessa menyer. 

Har också en MICHELIN Grön stjärna för närodlade ingredienser, egna grönsaksträdgårdar, solpaneler och vattenåtervinningssystem. 

Andreu Gnestra driver också restaurangerna Aromata och Senzill Bistro. 

Tre avsmakningsmenyer €125-170 samt en tvårätters meny för €100. Öppet torsdag-måndag för middag samt lördag lunch, mars-oktober. 

 

* Sa Clastra, Es Capdella

Restaurangen är belägen innanför murarna till hotell Castell Son Claret, med en ljuvlig trädgård. Chefskock Jordi Cantó serverar kreativa rätter med en vink till det traditionella köket på Mallorca.  

Det finns en liten à la carte och två avsmakningsmenyer. Den större rekommenderas särskilt för sin gastronomiska resa över ön och är full av nyanser och barndomsminnen (den kommer också med en förklaring av de typiska rätter som representeras med stor finess och kreativitet). Lämna din bil på parkeringen vid entrén för att njuta av en härlig promenad genom trädgården. Hotellets romantiska uteplats är perfekt för uteservering vid fint väder. 

Två avsmakningsmenyer samt à la carte. Öppet för middag torsdag-lördag, mars-oktober. Fler dagar öppet under sommaren. 

 

* Maca de Castro, Puerto de Alcudia

En restaurang som är på frammarsch tack vare kocken Maca de Castro som har blivit allt mer engagerad i hållbarhet. Restaurangen ligger på första våningen i en byggnad i villastil och har en matplats med en modern, avantgardistisk atmosfär som den delar med Jardín Bistró (på bottenvåningen, med ett format som är lite snällare för plånboken). 

Den kreativa menyn som serveras här är inspirerad av Medelhavet samt de bästa säsongsbetonade råvarorna som Mallorca har att erbjuda, varav de flesta kommer från närliggande små producenter på ön eller från restaurangens grönsaksträdgård i Sa Pobla. Så fort du går in genom dörren här känns restaurangens kärlek till sitt närområde tydligt!

Har också en MICHELIN Grön stjärna för att 90 % av ingredienserna produceras på den egna gården i Sa Pobla och att man åter odlar lokala produkter som nästan försvunnit från ön.  

Driver också Andana i Palma, Jardin Bistro i Alcudia, Son Verí i Marratxí. 

Avsmakningsmeny för €145. Öppet onsdag-söndag maj-september 

 

* Fusion 19, Muro  

Beläget på en av Muros mest trafikerade gator, bara ett stenkast från den långa stranden, ligger Fusion 19. Här finns passionen hos en ung kock som, efter att ha rest och arbetat på ledande restauranger på andra håll, återvände till sin hemö för att omsätta allt han lärt sig.  

I den moderna matsalen, med vinkällare med glasfront, öppet kök och en vinte

rträdgård, upptäcks fusionmat som bygger på ”ingredienser, minnen och influenser”. Kocken Javier Hoebeeck erbjuder en enda omfattande avsmakningsmeny där fusion står i centrum, och kombinerar Mallorcas och medelhavsköket med det från Asien och Latinamerika, med fokus på ingredienser som kommer från ön. En välbedömd och lyhört skapad gourmetupplevelse. 

Driver också Dakota Tex Mex i Alcudia. 

Avsmakningsmeny i 13 steg €130 samt à la carte. Under högsäsong öppet för middag tisdag-söndag samt lunch torsdag-söndag. Andra tider på året är det bäst att titta på hemsidan. 

 

* Adrian Quetglas, Palma

Beläget i hjärtat av Palma, med utsikt över Torrent de Sa Riera, har restaurangen en intim atmosfär i bistrostil med bonusar som en vertikal trädgård och mycket uppmärksam service. Ägarkockens mål är att demokratisera haute cuisine och visa upp matlagning full av nyanser och variationer (t ex från hans hemland Buenos Aires). Här finns ett starkt fokus på medelhavssmaker och entydiga influenser från hans tid i London, Paris och till och med Moskva. En 5-rättersmeny finns tillgänglig vid lunchtid (tisdag till fredag), med ett mer gastronomiskt 7-rättersalternativ (serveras till hela bordet) varje kväll och till lunch på lördagar. 

Driver också den utmärkta lunchrestaurangen D’Menu i Palma. 

Meny med fem rätter €55 (endast lunch tis-fre) och sju rätter €85. Öppet tisdag-lördag för lunch och middag. 

 

* Dins Santi Taura, Palma

Beläget mitt i de vackra omgivningarna kring Palmas katedral, på bottenvåningen i boutiquehotellet El Llorenç Parc de la Mar. 

I restaurangens eleganta matsal i modern stil visar kocken Santi Taura sin passion för det traditionella mallorkinska köket, tar vardagsrecept från öarna och uppdaterar dem, använder inhemska ingredienser och prioriterar smak framför allt annat. Han erbjuder en enda avsmakningsmeny som heter Origens (11 rätter, även om ytterligare tre rätter kan läggas till) som ändras i takt med årstiderna och tar oss med på en resa över ön, så att vi kan upptäcka dess traditioner och ingredienser genom dess kreativitet. Kocken tycker också om att gå från ett bord till ett annat innan måltiden för att prata med sina gäster. 

Avsmakningsmeny med elva serveringar €105 samt á la carte. Öppet lunch fredag-lördag samt middag onsdag-lördag. 

 

* Bens d’Avall, Costa de Deia

Det är inte en lätt uppgift att hitta en familjedriven restaurang där allt passar ihop perfekt, men kombinationen av en trevlig atmosfär, mat baserad på utvalda ingredienser och verkligt magiska vyer över Medelhavet bockar av alla kriterier. Hemligheten bakom framgången? Familjens motto att alltid göra saker bra. Här har två generationers skicklighet och kunskap förenats genom fader och son-duon Benet och Jaume Vicens som hyllar dygderna med mallorkinsk matlagning men med ett mer samtida, delikat och originellt förhållningssätt vid sidan av imponerande teknik, som når sitt fulla uttryck på avsmakningsmenyn. Se till att boka bord på terrassen för att njuta av den spektakulära solnedgången! 

Avsmakningsmeny med tolv serveringar €130. Öppet onsdag-söndag lunch och middag. 

 

* Marc Fosh, Palma 

Undangömd längs en smal gata i stadens historiska kvarter kommer denna restaurang som en härlig överraskning. 

I en modern interiör med ljust upplysta utrymmen med en minimalistisk känsla och en innegård, lagar Marc Fosh, den första brittiska kock som tilldelades en Michelin-stjärna på spansk mark, mat som förenar smak, teknik och kreativitet . Han lyfter fram de säsongsbetonade medelhavsråvarorna som han blev kär i när han först kom till ön. Fokus här ligger på avsmakningsmenyerna. En enklare till lunch och en mer genomarbetad version på kvällen. Kocken är också starkt engagerad i matsalen där han ses glatt prata med sina gäster! 

7-rätters lunchmeny €58,50, avsmakningsmeny till lunch €95, avsmakningsmeny till middag €110. Öppet för lunch och middag tisdag-lördag, februari-december. 

 

* Zaranda, Palma

Fernando Pérez Arellanos legendariska restaurang Zaranda fortsätter att glädja sinnena i Palmas gamla kvarter. Den ligger innanför väggarna på det fyrstjärniga hotellet Es Princep, men med en separat ingång.

Restaurangen är inrymd i ett före detta garveri, en koppling som känns igen i namnen på några av aptitretarna. De lockande avsmakningsmenyerna (Hipodermis, Dermis och Epidermis) innehåller ovanliga aptitretare och pickles. Dessa har antingen en arabisk koppling eller ett samband med lädergarvningsbassängerna som delvis är synliga för gästerna genom glasgolvet. Tack vare Zarandas kombination av noggrann presentation, delikata texturer, de allra bästa ingredienserna från ön och kloka mat- och vinkombinationer, kommer du inte att bli besviken! 

Driver också Baiben i Puerto Portals och Cantina Panza i Palma. 

Tre avsmakningsmenyer €130-170. Öppet mars-?, tisdag-söndag endast för middag. 

 

* Es Fum, Palma Nova

Om vi accepterar premissen att Mallorca är ett miniparadis på jorden, kan denna restaurang som ligger på det lyxiga St. Regis Mardavall-hotellet anses vara en av dess största skatter. Här visar Kanarieöskocken Miguel Navarros harmoniska kök en blandning av fin smak, teknik och kreativitet, samt en kulinarisk expertis som betonar hans träning under mentorn Martín Berasategui. Hans rätter presenteras i två kreativa menyer: Origen, med recept som har hjälpt till att befästa hans rykte, och Tour, som ofta inkluderar nya kulinariska skapelser inspirerade av kockens senaste resor till Sydamerika, Jamaica och de sydöstra delstaterna i USA. Dessa kompletteras med en kortfattad à la carte plus en vegetarisk meny. Utsikten från den romantiska terrassen, prydd med skulpturer och med Medelhavet som bakgrund, är verkligen fantastisk. 

Tre avsmakningsmenyer €135-185. Öppet onsdag-söndag 19:30-22:30 

Guia Rapsols sol-restauranger

*** Maca de Castro, Alcudia

** Andreu Gnestra, Capdepera

** Bens D’Avall, Costa de Deia

** Dins Santi Taura, Palma

** El Olivo, Deia

** La Fortalesa, Llucmajor

** Voro, Capdepera

* Aromata, CaNaToneta, Es Fum, Bodega Barahona Casa Manolo, Casa Maruka, DaiCa, Can Simoneta, Marc Fosh

Våra favoriter

Det här var alltså de restauranger som Guide Michelin anser vara de bästa på ön. Vilka restauranger gillar då vi själva bäst?  

Helenas absoluta favorit är Stagier där det bjuds på moderna tapas med alldeles speciella smakupplevelser. Stökiga Duke’s är hennes trotjänare i Santa Catalina. 

Catharina går helst till Fera när något ska firas, D’Menu för lunch och L’Informal för en skön kväll med goda vänner.

Båda har en klar favorit på Palmas restauranghimmel: Clandestí Taller Gastronomic. Hit går vi för en alldeles speciell upplevelse av mat och dryck tillsammans med bra musik. 

 

Restauranger med omnämnande i Guide Michelin

Följande restauranger är omnämnda i guiden även om de inte fått någon stjärna. Vi har provat flera av dem och gillar dem skarpt. Här får du chansen att äta mycket bra utan att bli rånad. Många har en riktigt bra lunchmeny. Och visst är det trevligt med lååånga luncher och ett par glas vin mitt på dagen? För att inte tala om siestan efteråt… Så det är bara att börja beta av en efter en!  

– Stagier Bar, Palma  

– El Txoko de Martín, Palma  

– Schwaiger Xino’s, Palma  

– Sumaq, Palma  

– La Vieja, Palma  

– Qudrat, Palma 

– La Bodeguilla, Palma 

– Aromata, Palma  

– Arrels by Marga Coll, Illetas 

– Laudat, Santanyí 

– Joan Marc, Inca 

– Sa Pleta by Marc Fosh, Canyamel 

– Can Simoneta, Canyamel  

– Daica, Llubi 

– C’an Boqueta, Soller 

– Es Canyis, Puerto de Soller  

– Tess de mar, Campos  

– Kairiku, Campos 

– Ca Na Toneta, Caimari 

– Miceli, Selva 

– 365, Pollensa  

– Terae, Puerto de Pollensa 

– Port Petit, Cala d’Or 

– La Fortaleza, Cala Blava Llucmayor