Mallorcas bästa stränder

Wow, i det senaste avsnittet Vamos a la playa kunde vi inte sluta prata. Mallorca har ju så många stränder, den ena vackrare än den andra. För att göra det lite lättare för dig att komma ihåg alla stränder vi nämnde listar vi dem efter spelaren här. Puh!

Vidsträckta, långgrunda stränder som passar för barn

Playa de Palma är egentligen två stränder – Can Pastilla och El Arenal. De ligger 10 kilometer öster om Palma nära flygplatsen. Båda är både breda och långa med solsängsuthyrning, parasoller, duschar, vattensporter, strandserveringar, med mera. Dessutom finns det mängder av internationella restauranger vart du än vänder dig. Långgrunt, men varning för att vågorna och underströmmarna kan vara starka ibland.

Palma Nova och Magaluf är välkända badorter för svenskar cirka 15 km sydväst om Palma. Tre långa och breda stränder med solsängsuthyrning, parasoller, duschar, vattensporter, strandserveringar, med mera. Ovanför stranden ligger det massor av barer, restauranger, butiker och annan service. Magalufturisterna går till stranden sent frampå eftermiddagen så du får gott om plats om du tar förmiddagspasset. Efter lunch dominerar solbrända ungdomar, hög musik och drinkar.

Alcudia på norra Mallorca är känd för sin milslånga, prisbelönta playa och är barnfamiljernas favorit. Fantastiskt vatten och långrunt så att man får gå lååångt innan det når till hakan. Det finns solsängsuthyrning, parasoller, duschar, vattensporter, strandserveringar, med mera. Ovanför stranden finns badortens alla etablissemang: butiker, serveringar, barer och annat.

Puerto de Soller på Mallorcas nordvästkust. Ta det charmiga gamla tåget hit från Palma via Soller. Naturlig hamn i bukten. Här finns all service då det ligger i en liten stad. Mallorcas största naturliga hamn.

Santa Ponsa är en badort på sydvästra ön. All tänkbar service och lite till. Stor härlig strand med mycket folk.

Es Trenc och Ses Covetes ligger i närheten av Colónia de Sant Jordí, ungefär en timmes bilväg från Palma. De är fridlysta naturstränder, vilket innebär att det inte finns någon service i form av duschar och annat. Es Trenc är vidsträckt hela 7 km lång men rätt smal på sina ställen. Många tycker att Es Trenc är den bästa stranden på Mallorca med fin vit sand, mjuka sanddyner och kristallklart, turkost vatten. Men det gör också att denna strand är otroligt välbesökt för att inte säga knökfull under högsäsong. Det finns en allmän toa och i ena änden ligger en liten chiringuito som serverar mat och fika. Du kan bada naken på stora delar av stranden.

Es Caragol söder om Colónia de Sant Jordí, är kanske det som Es Trenc var för 30 år sedan. Den är också en naturstrand utan några som helst faciliteter. Den är långgrund och cirka 500 meter lång. Det går inte att köra bil ända fram till stranden och man får därför vandra cirka 1,5 km från parkering vid fyren i Ses Salines till stranden. Men det är värt det! Fin kritvit sand, mjuka sanddyner och kristallklart turkost vatten.

Charmigaste badortsstranden

Badorten Camp de Mar får Mallorcapoddens pris för charmigaste badortsstranden. Den är i sig inte bättre eller sämre än de andra tyskdominerade badorterna längs den sydvästra kusten, men stranden får alla hjärtan att smälta för den lilla träspången som leder ut till restaurangen på en pytteö i vattnet.

Vackra badvikar

Vackra vikar med vit sand och turkost vatten kantade med kalkstensklippor är kanske sinnebilden av en mallorkinsk strand. Men tänk på att många ligger lite otillgängligt och flera kräver att du går ganska långt för att komma fram.

Cala Varques ligger på östkusten cirka 12 kilometer från Manacor. 15 minuters promenad tar dig från parkeringen till stranden där du belönas med en ganska bred vik med kritvit sand och kristallklart turkost vatten. Här finns inga som helst faciliteter. Cala Varques är ett populärt ställe för att hoppa från höga klippor och man kan få se halsbrytande saltomortaler från den 14 meter höga klippan. Varje år händer det flera olyckor och myndigheterna försöker få stopp på aktiviteten.

Cala Mondragó i Mondragó naturreservat 8 kilometer söder om Cala d’Or är en fantastisk strand som ramas in av kalkstensklippor på båda sidor. Bilparkeringen ligger nära stranden och det är långgrunt så den passar för barn. Det finns flera barer och restauranger i anslutning till stranden och man kan hyra cykelbåtar. Här gillar många att snorkla längs med klipporna.

S’Amarador ligger också i Mondragó naturreservat men är mycket mer avsides. Det är en långgrund strand, cirka 150 meter lång med fin vit sand och kristallklart vatten. Stranden kantas av pinjeträd och är helt oförstörd av turismen. Du tar dig hit via Cala Mondragó och får sedan vandra knappt 400 meter för att nå S’Amarador. Stranden har nästan inga faciliteter men det finns en liten chiringuito som erbjuder mat och snacks.

Cala Safont Celada ligger på den nordöstra kusten, ungefär 5 kilometer väster om Cala Mesquida. Du når den efter en lång entimmes vandring genom nationalparken Cala Estreta. Sandstrand helt utan faciliteter. Glöm inte vatten!

Cala Mitjana ligger lite norr om Cala d’Or långt in i en 250 meters djup havsvik och tävlar definitivt om top-tre-platsen med vackraste stränderna. Det tar dig ungefär 20 minuter att gå från parkeringen till stranden. Det finns en liten chiringuito.

Cala Marcal är en badvik intill Porto Colom. Inte så stor men populär bland barnfamiljer

Klippiga eller steniga stränder

Caló de Monjo ligger 7 kilometer söder om Andratx längs den badortstäta kusten. Här finns dock ingen badortsturism. Stranden består snarare av platta block än av taggiga klippor så har du bara ett liggunderlag blir det bekvämt. Det finns en liten bar som har öppet under högsäsong.

Cala Banyalbufar är en av badvikarna på västkusten nedanför bergskedjan Tramuntana. Parkering finns nära. Viken är ganska bred, cirka 70 meter, och den ramas in av en hög klippa med ett bedårande litet vattenfall rakt ner på stranden. Det finns flera naturliga grottor som leder in i klippväggen, en av dem är helt under vatten. Stranden är unik på så sätt att solstrålarna reflekteras av den bakomliggande klippväggen och ger Cala Banyalbufar ett magiskt ljus. Underlaget är rullstenar eller klippor så ta med liggunderlag.

Puig de Ros, 20 kilometer sydöst om Palma är en strand med både platta stenplatåer och klippor. Dessa finns också ute i vattnet och bildar grunda små pooler. Stigen från vägen till stranden är ganska brant (även uppför haha…). Det finns ett hotell med faciliteter en bit ovanför. Det skyddade läget gör att vattnet är lugnt och fint.

Cala Deia är en liten stenig vik som varit fiskarnas ställe för att dra upp båtar. Den karga stranden är omgiven av glittrande klart vatten som ger en underbar känsla av frid. Mycket charm – trots att den är stenig. Den har två mycket populära strandrestauranger.

Cala Llamp ligger lite söder om Puerto Andratx. Här finns flera flata klippor att ligga på och inte ett sandkorn så långt ögat når. Eftersom klipporna är flata så är det enkelt att ta sig upp och ner i havet. På stranden finns även ett poolområde med dusch, toalett och solsängar.

Vatten för vovven

Hundar nekades tillgång till alla topp 10 bästa stränderna på Mallorca på ön fram till 2012. Tack vare att ”doggie beach” inrättades som ett pilotprojekt vid Es Carnatge på Playa de Palma börjar detta nu förändras.

Här är några etablerade hundvänliga stränder på Mallorca:

 • Es Carnatge och Cala Gamba i Palma
 • Punta Marroig, i Palmanova
 • Cala des Gats i Costa de la Calma
 • Llenarie-stranden nära Pollença
 • Na Patana i Can Picafort
 • Cala Blanca i Andratx.

På många platser på Mallorca är hundar helt förbjudna på stränderna. Vintertid tänjer man dock på reglerna och många hundägare leker med sina jyckar på stränderna. Några kommuner har uttalade regler för när hundar får vistas på stränderna.

 • Alcúdiabukten mellan den 1 november och den 31 mars. Samma gäller i Capdepera, Andratx och Pollença
 • Artá från 1 oktober till 30 april

Se till att du har alla papper (t ex hundpass) i ordning och med dig. Självklart så tar du med hundpåsar och plockar upp efter de fyrbenta.

Bada och sola naken

Playa del Magó ligger i västra Palmabukten cirka 6 kilometer söder om Magaluf. Det är en liten strand som ligger i en orörd liten vik med vackra omgivningar. Den är bara 20 meter lång och 5-8 meter bred. Men det finns också gott om plats på de platta klipporna nära stranden. Stranden har finkornig vit sand med en svag sluttning i det kristallklara vattnet. Det finns en restaurang men den är tillfälligt stängd i väntan på nya tillstånd.

Es Trenc, läs mer under rubriken Vidsträckta, långgrunda stränder som passar för barn ovan.

Es Coll Baix ligger på udden ut mot Formentor och är en formidabelt vacker strand. Det är en naturstrand utan faciliteter. Det finns gott om plats så det blir otvunget att bada naken här.

Calita del Dique del Oeste ligger alldeles utanför Palma på vägen ut mot kryssningsfartygens kaj.

Nära Palma

Ca’n Pere Antoni, den mest centrala stranden bara ett par hundra meter från katedralen. En fin badstrand som under högsäsong har lite problem med vattenkvalitén så undvik juli-augusti samt dagarna efter oväder och häftiga regn. Här hittar du två beachklubbar, Anima och Assaona.

El Molinar, den lilla fiskehamnen öster om Palma når du via strandpromenaden. Här finns ett par mindre badstränder där det ofta pågår yoga, träning och vinterbad(!). Gott om trevliga caféer och barer.

Ciudad Jardin är inte så långgrund men ändå lämplig för familjer. Den ligger ytterligare några km längre ut via strandpromenaden. Här finns duschar, caféer och restauranger.

Cala Mayor är den närmaste stranden väster ut. Det är ett hotellområde från 60-talet där många hotell byggts om till lägenheter. Här finns gott om restauranger, caféer och solstolar på det trevliga stranden. Hit kommer du enkelt med buss.

Till Illetas kommer du om du fortsätter med bussen ytterligare några km. Höga klippor omger den här lilla stranden som älskas av så många.

Cala Xinxell, kallas ofta för militärstranden eftersom det ligger militärområden intill. Stranden är långgrund så den passar utmärkt för barn. Det är inte lika mycket folk som på den närliggande Illetas-stranden. Du kommer lätt hit med buss från Palma. Det finns solsängar, parasoller att hyra och numera har de också en strandbar med lite partykänsla.

För surfare

 • Sa Marina är paradiset för kite-surfare. Den smala stranden alldeles vid vägen ligger mellan Puerto Alcudia och Puerto Pollenca. Den är inte särskilt mysig men där emot väldigt blåsig vilket ju är meningen.
 • El Molinar, när regn och stormar har lagt sig kommer vågsurfarna ut hit, gärna tidigt på morgonen när efterdyningarna är som bäst.
 • Cala Ratjada, Cala Mesquida, Cala Miller och Es Trend är populära stränder för vindsurfare.

Bästa partyt

 • Magaluf är sedan 70-talet den tveklöst bästa partystranden. Från lunch när de morgontrötta partylejonen vaknar dunkar musiken på den 900 meter långa stranden och barerna ligger nästan lika tätt som solstolarna. Gott om aktiviteter både i vattnet och på stranden. Här ligger också den kända beachklubben Nikki Beach.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev om du vill få en blänkare när vi publicerat ett nytt avsnitt av Mallorcapodden. Och det är klart att du vill!