Om läget är det viktigaste för en restaurang så kommer Assaona högst upp på min lista. Mitt på stranden bara 15 minuters promenad från Palma mot Portixol ligger den sandfärgade byggnaden med träfönster och en ljuvlig terrass som om den vuxit upp ur sanden. Jag älskar hur Assaona bjuder in till lunchhäng i solen med sanden, havet, vågorna och vinden alldeles nära. Hela tiden.

Själva presenterar de sig som en Gastro beach club och det mest inbjudande är förstås att sitta på terrassen/stranden när vädret tillåter. Sommartid kan det bli lite väl varmt för en lång lunch och då finns det gott om platser i en väldigt trevlig miljö inomhus. Där kan man välja mellan en restaurangdel och en enklare loungedel där det ibland serveras läckra bufféer. Detta är en restaurang med bra meny och man ser uppklädda par såväl som välklädda affärsmän och -kvinnor. Men, man ser också lediga gäster med shorts och strandklänningar som hänger i sofforna, lyssnar på loungemusiken och dricker kalla drinkar. Det är bra medelhavsstämmning (förstår ni vad jag menar?). Senast vi var där var det gott om unga ursnygga gäster med stooora solglasögon som slängde med håret och instagrammade.

Precis bredvid uteserveringen finns solstolar som hör till Assaona så besöket här, kan utan några som helst problem, bli en heldagsutflykt .

Menyn är mycket varierande med en variant på Medelhavet möter Asien. Vi åt fantastisk sushi men de erbjuder också kött, skaldjur, pasta och soppa. Maten har alltid varit bra när vi ätit här där emot lämnar servicen en hel del övrigt att önska. Det känns som att det tyska ägarparet har lite svårt med utbildning och struktur. Men, det uppvägs av den ljuvliga miljön och maten så vi utrustar oss med tålamod, solglasögon och kallt rosévin och lutar oss tillbaka.

Priserna är väl höga men vi betalar lite extra för havsbrisen och sanden. De flesta rätterna ligger mellan €20 och €30. Måndag-fredag serverar man också en Menú del Dia för drygt €25.

Restaurangen har stängt några veckor på vintern men annars öppet alla dagar i veckan kl.10-19 medan köket är öppet kl.12-17. Här bokar du bord.

Välj en härligt solig dag, sätt på er lite snygga sommarkläder, en solhatt och ett par solglasögon. Ta en kort promenad från Palma och njut av en lång lunch med en kall drink på stranden. Och, glöm inte mobilkameran, nu ska instagramkontot fyllas!