I säsongens sista avsnitt fick ni lyssnare en julklapp av Helena och Catharina. Här ser du Helenas julklapp som är ett recept på fideua – paellavarianten på nudlar istället för ris. Receptet är för 4 personer.

DU BEHÖVER:
1 röd paprika
300 g vit fisk
60 skalade räkor
10 oskalade räkor
2 havskräftor (kan uteslutas)
350-400 g fryst skaldjursmix eller motsvarande färska varor
1 kuvert paellakrydda (Finns att köpa i alla spanska matbutiker. Om du inte hittar svenska butiker ersätt med salt, lökpulver, paprikapulver, gurkmeja och 0,2 gram saffran)
200 g krossade tomater
1 dl vitt vin
2 vitlöksklyftor
10 hackade mandlar
250 g nudlar av typen klippta vermicelli
8 dl vatten
2 tärningar fiskbuljong

Citronklyftor till serveringen

SÅ GÖR DU
Dela paprikan i två halvor och grilla den i ugnen i 250 grader i 20 minuter. Fräs de oskalade räkorna och havskräftorna i en stor panna med flat botten (helst en paellera) och lägg undan dem på en tallrik för att lägga till dem senare.
Hacka vitlöken fint och stek den tillsammans med skaldjursmixen i samma olja, tillsätt vitvinet, tomaten och efterstek på låg värme i ett par minuter.
Lös upp buljongtärningen i några deciliter kokande vatten.
Tillsätt paellakrydda, buljongen och resten av vattnet och låt koka upp.
Tillsätt nudlarna och koka allt på svag värme under omrörning i ett par minuter.
Lägg i vit fisk och de skalade räkorna och koka ytterligare 4 minuter eller tills det mesta av vätskan kokat bort.
Lägg på havskräftorna och räkor från första steget och lägg strimlor av paprikan i form av en stjärna. Strö över de hackade mandlarna och servera.

Nyhetsbrevet

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev om du vill få en blänkare när vi publicerat ett nytt avsnitt av Mallorcapodden. Och det är klart att du vill!

Lyssna på avsnittet