Efter en härlig men varm vandring från Deià till Puerto de Sóller är det underbart skönt att få pusta ut i en enkel plaststol på ett sandigt trädäck bara några meter från medelhavet. På Patiki Beach är det exakt vad man får göra.

Den enkla strandrestaurangen ligger på buktens västra sida inrymd i några båtskjul med ett stort trädäck i sanden. Stämningen är avslappnad med matgäster i badkläder och shorts, vandringskängor och ryggsäckar. Här samlas stökiga familjer, romantiska par och glada sällskap. Barnen springer mellan vattnet, sandslotten och lunchen. Det kan låta lite stökigt men känns bara väldigt, väldigt hemtrevligt.

Grace Berrow kockar och det som bjuds på tallriken överraskar stort! Enklast är att beställa flera rätter dela på. Alla är lika smakfullt upplagda som välsmakande. Vi gillade grönsaksrätterna lika bra som kycklingen. Den Mallorkinska Burratan är ”to die for”.

Rätterna kostar mellan €10 och €25 och portionerna är skapligt stora. Vi orkade ingen dessert men när vi sneglade på grannens såg den fantastisk ut. Servicen är välkomnande och uppmärksam men väldigt avslappnad. Vi hade inte bokat men de trollade fram ett bord på mindre än fem minuter. Puyol (vovven) fick direkt en vattenskål. Detta är en sommarrestaurang som har öppet från mitten av april till sista oktober.

Gör dig ett ärende till Puerto de Sóller, slå dig ner i sanden vid Patiki Beach, beställ in en kall dricka, ett par smårätter och låt smakerna invadera munhålan (som Carl Jan Granqvist skulle säga) samtidigt som solstrålarna gör fräknar och doften av saltvatten kliar i näsan.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev om du vill få en blänkare när vi publicerat ett nytt avsnitt av Mallorcapodden.